Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Amnesty till Brinellskolan - skriv för frihet

Logotype Amnesty

2019-12-02 På onsdag 4 december kommer Amnesty till Brinellskolan med kampanjen "Skriv för frihet". Det rör sig om fyra fall som Amnesty anser bryter mot mänskliga rättigheter. Det handlar bland annat om en 24-årig tjej som i år dömdes till 16 års fängelse för att hon delade en film på den internationella kvinnodagen. Filmen visade kvinnor utan slöja och motivationen till straffet är "anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution".

Amnesty finns på plats i Elevhallen mellan klockan 10.30-13.00. Välkommen förbi!

Fyra fall Skriv för frihet

YASAMAN ARYANI, IRAN

24-åriga Yasaman Aryani är en iransk kvinnorättsaktivist som greps den 10 april i år efter att ha delat en video på den internationella kvinnodagen 8 mars, som visade kvinnor utan slöja och uppmanade till kvinnans rätt att välja.

Den 31 juli dömdes Yasaman till 16 års fängelse, med motiveringen “anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution”. Detta enbart för att hon tror på varje kvinnas rätt att välja. Yasamans mamma, Monireh Arabshahi har även hon dömts till 16 års fängelse, och Mojgan Keshavarz som även hon figurerade i filmen har dömts till 23 års fängelse.

YILIYASIJIANG REHEMAN, KINA

24-årige Yiliyasijiang Reheman och hans fru Mairinisha Abuduaini är uigurer från den kinesiska självständiga regionen Xinjiang. De bodde i Egypten för att studera när Yiliyasijiang försvann, paret väntade sitt andra barn. Kinesiska myndigheter hade i juli 2017 beordrat den egyptiska regeringen att fängsla runt 200 uigurer som befann sig i Egypten. Yiliyasijiang var en av dem som greps.

Mairinisha vet inte vad som hänt med hennes man men har senare, genom vänner som bor i Xinjiang, fått reda på att Yiliyasijiang förts dit. Hon tror att han antingen är fängslad eller sitter frihetsberövad i ett av Kinas hemliga omskolningsläger. I dessa läger påtvingas den etniska gruppen uigurer, som Yiliyasijiang tillhör, kinesisk propaganda. Kina säger att det handlar om att ”lära människor lagar och regler” men de drabbade som tagit sig därifrån vittnar om hot, tortyr och politisk hjärntvätt.

MAGAI MATIOP NGONG, SYDSUDAN

15-årige Magai Matiop Ngong och hans kusin hamnade en dag i ett bråk med en granne, situationen eskalerade och slutade med att Magais kusin dog av ett pistolskott som Magai avlossat. För detta dömdes Magai till döden genom hängning, vid 15 års ålder. Magai menar att det som hände inte var ett mord utan en olycka. Han fick ingen tillgång till juridiskt ombud, varken vid gripandet eller vid rättegången, utan uppmuntrades istället att överklaga fallet.

Magai har nu suttit dödsdömd i två år utan att hans överklagan behandlats. 2018 hängdes fem personer i Sydsudan. En av dem var, precis som Magai, bara ett barn.

Dödsstraffet är inget straff utan ett brott och det bryter mot den mest grundläggande rättigheten - rätten till liv. Det är Amnestys inställning, och den som ligger till grund för vårt arbete mot dödsstraffet. Stater ska aldrig avrätta sina medborgare, och dödsstraffet hör inte hemma i ett modernt och civiliserat rättssystem, anser Amnesty.

IBRAHIM EZZ EL-DIN, EGYPTEN

Ibrahim Ezz El-Din är en 26-årig människorättsförsvarare som arbetat med frågor som rör rätten till boende, framförallt människors tillgång till säkra och överkomliga boenden i Egypten. Han har bland annat dokumenterat tvångsförflyttningar och bostadspolitiken i egyptiska städer.

Ibrahim greps den 11 juni av civilklädd polis, men polisen förnekar att han är intagen och frihetsberövad. Hans familj har fortfarande inte fått några svar om hans försvinnande.

Ibrahim har utsatts för ett påtvingat försvinnande. Det är ingen isolerad händelse, utan är en del av en omfattande kampanj mot det egyptiska civilsamhället. Hundratals personer har likt Ibrahim förts bort och fängslats i månader utan att åtalas. Flera har anklagats för terrorrelaterade brott. Ibrahim är den femte personen med koppling till just organisationen Egyptian Commission for Rights and Freedoms som gripits de senaste tre åren.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2019-12-02

Scrolla upp