Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Berzeliusdagarna gav framtidsdrömmar

Bild på Fayol

2020-02-06 Fayol Neba fick stipendie för att åka på Berzeliusdagarna ihelgen. Det blev en fantastisk och lärorik upplevelse och Fayol vet nu vad han han vill jobba med i framtiden. Han vill också passa på att tacka för möjligheten med sina egna ord. Så klicka och läs mer.

Hej,

Jag heter Fayol Neba, och går sista året på Naturvetenskapliga programmet på Brinellskolan. Jag fick nyligen möjligheten att få åka till Stockholms Universitet och vara med på Berzeliusdagarna. Jag fick lära mig och uppleva många olika spännande saker och inte minst äta väldigt god mat. Från tidigare upplevelse visste jag att jag ville ägna mitt liv till att jobba med innovation, men inom vilket område var fortfarande ett mysterium. Men nu efter den lärorika upplevelsen från Berzeliusdagar kan jag säga att jag vill och ska bli kemist.

Att få lyssna på flera olika forskare prata om deras spännande forsknings område gav en tydlig överblick av hur viktig kemin är i dagens samhälle. Med mina ord skulle jag säga ”Kemi är allt, och allt är kemi”. Vi gick igenom hur genmodifierade organismer(GMO) kan bidra till att lösa sjukdomar som orsakas av brist på särskilda vitaminer, och hur det kan göra jordbruket bättre och effektivare exempelvis genom att ändra på organismens gener så att den kan växa i olika miljöer.

Vi pratade även en hel del om molekylära maskiner, som är stora molekyler tillverkad till att utföra en viss uppgift exempelvis förflyttning av näring i kroppen. Redan idag har man en hyfsat stor förståelse av hur man kan tillverka dessa molekylära maskiner, men mer forskning behövs. Det är tänkt att man ska använda denna kunskap till att tillverka främst läkemedel.

Man fick även lära sig att som kemist har man ett stort ansvar att försöka utveckla på hållbart sätt. Exempelvis så pratades det om att utveckla papper så att det skulle vara vattentätt så att man kunde bevara vätskor istället för att använda plast. Några forskare hade till uppgift till att återvinna plastprodukter och tillverka andra produkter, exempelvis smörningsolja i maskiner.

Att få vara med på Bezeliusdagarna är en upplevelse jag skulle vilja uppleva om och om igen, därför att det är väldigt lärorikt och även inspirerande. Jag är väldigt tacksam till att ha fått möjligheten att vara med på denna fantastiska upplevelse.

Med Vänlig Hälsning,
Fayol Neba

Om Berzeliusdagarna

Svenska Kemisamfundet har anordnat Berzeliusdagarna sedan 1956 med syftet att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist. Omkring 350 gymnasieelever deltar årligen i arrangemanget på Stockholms universitet, genom stipendier finansierade av skolor och näringsliv i hela Sverige. Duktiga forskare från universitet och industri i landet samt utomlands håller korta, inspirerande föredrag om sin forskning, sin vardag och värdet av naturvetenskaplig utbildning.

Brinellskolan delar årligen ut stipendie till elev som visar särskilt intresse för kemi. Stolt kemilärare på Brinellskolan är Christina Larsson.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2020-02-05

Scrolla upp