Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Elever tacksamma för forskningsresa

Bild från forskningsbåten Tjärnö

2020-02-14 Eleverna som går Naturspecialisering i Kemi år 3 från Brinellskolan har fått möjligheten att resa till Tjärnös marina laboratorium. Resan blev mycket uppskattad och här kommer elevernas egen berättelse om upplevelsen.

Vi som går Naturspecialisering i Kemi år 3 från Brinellskolan har fått möjligheten att resa till Tjärnös marina laboratorium (före detta Sven Lovén Centrum för Marin Infrastruktur). Där vi fick studera marinbiologisk forskning, detta var mycket mer praktiskt och inlärningsrikt än att ha läst om detta i böcker.

Utifrån denna utflykt så har vi fått mer kunskap om en del marina vetenskaper så som hur CO2 halten från atmosfären påverkar den kemiska jämvikten i alla världshav och sjöar. I sin tur leder detta till att en högre halt koldioxid kommer in i vattnet och binder sig till vatten molekylerna och bildar kolsyra (H2CO3). Denna ökade kolsyrahalten i havet gör då att pH-värdet sänks och i sin tur gör att de organismer som lever i de mest utsatta områdena får ett sämre levnadsförhållande och tvingas förflytta sig. De måste anpassa sig till en ny miljö och i många fall så dör dessa arter ut i de områdena. Exempel på detta är från en föreläsning om musslor och att de påverkas mycket av det nedsänkta pH-värdet. De får ett sämre embryo stadie och får svårare att bilda skal som skyddar dem från rovdjur och sedan börjar dö ut. Samtidigt så är musslorna en viktig näringskälla för många andra organismer som sjöstjärnor och de kan inte livnära sig utan musslorna.

De mest givande momenten under dessa dagar var båtresan då man fick en bättre inblick till hur de marinbiologiska testerna görs och hur tidskrävande de är. Det visade oss även att man inte kan få ett riktigt fastställt resultat på få tester då det skulle kräva flera års tester för att dokumentera skillnader på organismer och vattnet. Vi fick också laborera med de organismer vi fick upp ur vatten botten och det gav oss mer kunskap om hur djupvattenslivet faktiskt ser ut beroende på omständigheterna i just det området som undersöktes.

Avslutningsvis så var denna resa väldigt lärorik och gav oss en möjlighet att praktisera våra kunskaper och är väldigt tacksamma för att vi fick ta del av resan till Tjärnös Marina Laboratorium.

/Victor Ylitalo, Fayol Neba, Ahmed Abshir, Nour El-Oneis

Bild på elever på forskningsbåten

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2020-02-14

Scrolla upp