Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Fagersta kommun ensam huvudman för gymnasiet Brinellskolan och vuxenutbildningen

2021-01-11 Den 1 juli i år tar Fagersta kommun över verksamheten inom Norra Västmanlands Utbildningsförbund inkluderat gymnasiet Brinellskolan, vuxenutbildningen och SFI. NVU har funnits sedan 1997 och är ett samarbete mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Men i sommar upphör den aktuella samverkansformen och Fagersta kommun blir ensam huvudman.

- Det kommer att bli snabbare beslutsvägar och tanken är att vi ska kunna fokusera mer på undervisningen och mindre på ekonomin, säger Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande i Fagersta kommun. Han påpekar dock att det bara är samverkansformen kommunalförbund som upphör. Kommunerna kommer även fortsättningsvis att samverka och samarbeta gällande utbildningsfrågor.

- Det finns även en önskan och möjlighet att utveckla samarbetet med ytterligare kommuner då Brinellskolan har elever från fler kommuner än Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, säger Marino.

Administrativt är det en hel del jobb med upplösandet av NVU, men för eleverna så kommer det inte märkas något utan arbetet pågår i bakgrunden och utbildningarna fortsätter.

- Tanken är att detta ska bli bättre för eleverna och resultera i ännu bättre undervisning och verksamhet, medan det i övrigt inte märks av så mycket. Hade vi inte trott att detta skulle bli en förbättring hade NVU funnits kvar, säger Marino.

- Anställda inom NVU kommer att få erbjudande om så kallad verksamhetsövergång per 1 juli 2021 med befintlig anställning till Fagersta kommun, säger Karolina Berglund, kommunchef Fagersta kommun.

Även NVUs utbildningschef Henrik Junno är positiv till att verksamheten får en huvudman.

- Jag tror på en bättre och starkare utvecklingspotential, säger Henrik.

Brinellskolan kommer att organiseras tillsammans med förskola och grundskola under den nya utbildningsnämnden i Fagersta kommun. Vuxenutbildning och SFI kommer att organiseras under kommunstyrelsen. Övergången sker 1 juli, för att följa gymnasieskolans läsår. NVU upphör som juridisk person årsskiftet 2021/2022.

Foto: Bild från öppet hus 2019 då Brinellskolan visade upp lokaler och programmen. Eleverna på bilden fyller i en enkät och gör ett test om sömn och prestation, som en del i ett gymnasiearbete.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

Scrolla upp