Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Fordonselever får jobb snabbt

2018-12-04 Skolverket har tagit fram statistik som visar att ungdomar som har tagit examen från fordons- och transportprogrammet har haft lättast att få jobb efter studenten. De som läst bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet toppar också listan över etablerad ställning på arbetsmarknaden.

Erik Forsgren och Kasper Pettersson läser andra året på fordonsprogrammet på Brinellskolan. De är så klart glada över den goda prognosen att få jobb efter studenten.

- Det är bra att det finns jobb att söka. Då kan man också skaffa eget hem och ekonomi, säger Erik.

Nu när de har läst 1.5 år på programmet så känner de sig säkra att det är inom det här området de vill jobba.

- Jag vill gärna göra lumpen med inriktning mekaniker, säger Erik.

Även Kasper är sugen på ett jobb som mekaniker i framtiden.

Elever på fordonsprogrammet

Att det är lätt för fordonseleverna att få jobb är egentligen ingen nyhet för Kjell Lundmark, lärare på fordonsprogrammet.

- Det är platsannonser ute varje dag och det gäller i stort sett hela Sverige, säger Kjell.

- Förr utexamerade vi 16 elever om året men numera runt 9-10 elever. Det finns ett underskott på marknaden då det utbildats så få inom detta område. Branschen upplever en stor brist på fordonsmekaniker, berättar Kjell.

Eleverna på fordonprogrammet har 15 veckor APL i årskurs tre, arbetsplatsförlagt utbildning. APL är en viktig del både för att lära sig mer och prova yrket, men också för att göra reklam för sig själv och kanske få ett jobb efter examen eller goda referenser för framtida jobbsök.

Skolverkets statistik

Ungdomar som tog examen från fordons- och transportprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet hade i högst utsträckning en etablerad ställning på arbetsmarknaden år 2016. Det innebär att de hade en årsinkomst på minst 191 800 kronor och inte var registrerade som arbetslös under året.

De yrkesprogram som i störst utsträckning ledde till högskolestudier var vård- och omsorgsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet. Ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet var de högskoleförberedande program efter vilka en relativ hög andel ungdomar hade en etablerad ställning år 2016. Störst andel högskolestuderande hade naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2018-12-04

Scrolla upp