Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Ingen vill dricka kaffe med någon som är bitter

2018-12-19 Han faller tio meter. Krossar rygg och tarmar. Blir förlamad från naveln och ned. Rullstolsbunden. Smärta dygnet runt. Sedan gör han valet - att leva livet. Christian Hedberg har bland annat representerat Sverige i landslagshockey. I veckan har han föreläst för Brinellelever hur man kan hitta hitta motivation, fördela sin tid och lyfta sig själv och andra.

Det är med värme, känsla och tydliga jämförelser som Christan berättar för BF och VO-eleverna om sitt liv, hur små marginaler kan göra den stora skillnaden, hur man gör något bra av något jäkla dåligt.

- Ni kommer i skola, arbetsliv och privat möta folk i kris. Då kan det vara bra att komma ihåg fyra H:n, berättar Christian.

1) Håll om. Krama och var i närheten.
2) Häll i. Se till att personen får i sig mat och dryck.
3) Håll ut. Finns till hand.
4) Håll käft. Det räcker att lyssna. Du behöver inte komma med lösningar.

Christian vet hur det är att vara bitter. Hans aktiva liv togs ifrån honom. Han blev rullstolsburen med hemsk nervsmärta dygnet runt. Men till slut bröt han ned sina val till två. Att leva livet eller ge upp. Och han valde livet. Christan avgiftade sig själv från morfin och hittade ett substitut - träning! Målet var att bli smärtfri. Den härliga bieffekten var att han fick en landslagsplats i parahockey.

Christian berättar för eleverna hur viktigt det är att ha mål som delas in i delmål som går att uppnå.

- Man mår bra när man klarar av ett delmål. Resan blir det viktiga. Quick fix blir snarare ett misslyckande.

Eleverna får också tips om att planera och prioritera sin tid. På sin hemsida har Christian en tidsbudget som kan användas för att fördela upp tiden. För vi alla har 24 timmar och dygnet.

- Du kan genom en tiddsbudget vara medveten och göra aktiva val, berättar Christian.

Han har även med sig sin bok "Ingen vill dricka kaffe med någon som är bitter". Men, när man har en dålig dag... vad kan man göra då?

- Själv mår jag bra av att få bekräftelse. Att det finns någon där som lyfter upp en. Det kan vara bra att fundera över vad man behöver få att må bättre, vilken boost man behöver. Det är inte ovanligt att man lägger ut en bild på sociala medier när man behöver bekräftelse, men om det ger gensvar, likes eller inte är faktiskt en hel vetenskap med algoritmer - så tro inte att det är er bild som inte duger för det är mer invecklat än så, berättar Christian, som får stora applåder efter sin gripande föreläsning.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2018-12-20

Scrolla upp