Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Juniorambassadörer jobbar med EU

2018-11-29 Brinellskolan är en certifierad EU-skola. I veckan har SA16, som är Brinellskolans juniorambassadörer, redovisat vad de har gjort och ska göra inom området. Målet är så klart att behålla certifieringen.

I onsdags kom Rasmus från Göteborgsregionen för att lyssna till eleverna i SA16 om vad de har gjort inom EU-området och bedöma om Brinellskolan även fortsättningsvis får vara certifierad EU-skola.

Eleverna berättade om de fördjupningsarbeten de har gjort om högerextrema partier i EU-länder. Fördjupningsarbeten var själva introduktionen till deras EU-arbete och startade våren 2018. Eleverna ordnade även en EU-dag då EU-kändisen Cecilia Wikström besökte skolan och pratade i aulan.

- Det var en bra dag, intressant och lätt att förstå och följa med, berättar eleverna.

I höstas anordades ett skolval, men det var ganska få som valde att gå och rösta. Till våren ska eleverna ordna skolval till EU-parlamentet, och det är så klart en utmaning att få fler att rösta, men det är något som de klurar på.

SA16 har också varit på studieresa till Stockholm där de var på utställningen "Vi och dom" som handlade om hatbrott. Utställningen visade hur vardagsrasism ledde till fördomsbrott och vidare till hatbrott och även terrorism. De besökte även riksdagen.

Resa till Auschwitz

En upplevelse var så klart resan till Krakow, Polen. Där besökte de bland annat koncentrations- och förintelselägret Auschwitz.

- Det var och är svårt att förstå, berättar eleverna för Rasmus om besöket.

Som del i EU-arbetet har eleverna också varit på en föreläsning med frilansjournalisten Joakim Medin som pratade om Kriget i Syrien, flyktingkrisen, Ungerns flyktingpolitik och utveckling.

- Joakims föreläsning är den bästa vi har varit på, säger eleverna.

EU-infopoint

För att sprida information om EU har eleverna en egen sida på www.nvu.se, nämligen EU-infopoint. Där finns en mängd information och även filmer där andra elever berättar vad de vet, och inte vet, om EU.

Vad vi har att vänta är alltså EU-dag, skolval, fotoutställning och överlämning till nya ambassadörer. Ett efterfrågat arbete är också att SA16 ska ut till gundskolan och hålla lektioner.

- Vi ska börja planera lektionerna nu, berättar Ingela Klingstedt, lärare.

- Det låter som ett fint sätt att sprida arbetet ni har gjort, säger Rasmus.

Film från Polen-resan

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2018-11-29

Scrolla upp