Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Lina valde rymdteknik efter Brinellskolan

Bild på Lina Lundström

2020-01-10 Efter Teknikprogrammet på Brinellskolan flyttade Lina Lundström närmare 100 mil bort för att studera rymdteknik. I dag har hon berättat för natur- och teknikeleverna på Brinellskolan hur det är att studera på universitetet i Luleå.

Våren 2017 tog Lina studenten i Fagersta och kom sedan in på sitt första hands val - rymdteknik på Luleå Tekniska Universitet.

- Jag är jätteglad över mitt val och det stora avståndet till hemstäderna för de flesta studenterna skapar en fin gemenskap då alla söker nya vänner, berättar Lina.

Rymdteknik är en civilingenjörsutbildning med spetskompetens. Många som läser programmet har en dröm om att själva resa till rymden. Men inte Lina.

- Nej, men jag skulle gärna bygga något till rymden, säger hon.

Efter utbildningen kan man jobba med att bygga satelliter, studera jordens klimat eller utforska solsystemet. Eftersom rymden har en internationell prägel väljer många att göra sitt examensarbete utomlands.

- Jag är sugen på att läsa del av utbildningen utomlands. I Europa eller i USA, där jag tidigare har varit utbytesstudent.

Lina trivs norröver med snö, skidåkning, midnattssol och norrsken. Hon skulle inte ha något emot att jobba som forskare för universitetet eller för ESA, European Space Agency.

Specialiseringen i rymdteknik får Lina läsa i Kiruna. Campuset i Kiruna har en rymdraket! Där har också en rymdforskningsmiljö byggts upp och man utvecklar forkningsmiljö för nanosatelliter och ett Mars-laboratorium. Studenterna kan få delta i ett raket- eller ballongprojekt.

Brinelleleverna får rådet att redan nu ställa sig i bostadskö där de önskar studera. Lina tipsar också om att knyta kontakter och skaffa Linkedin.

Vi håller tummarna för en ljus framtid för Lina, som är en av två tjejer i klassen.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

Scrolla upp