Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Mental träning - för att kunna elitprestera

2019-03-14 Ett tiotal timmar med Anneli Östberg, framstående idrottspsykologisk rådgivare. Det är vad RIG-eleverna inom Brinellskolan har fått denna vårtermin. Syftet är att kunna coacha sig själv och andra till optimal utveckling.

Mental träning är nog så viktig för att kunna prestera när det verkligen gäller. Och för att orka träna och kämpa på, och ha roligt.

- Hjärnspöken och bullshit uppkommer inte för att ni är svaga, utan för att ni är starka, för att ni förbereder er, säger Anneli.

Under tre måndagseftermiddagar har eleverna träffat Anneli för att under tre timmar per gång för att få verktyg, övningar och coachning för att träna den mentala biten.

Eleverna har fått veta hur kroppen inklusive hjärnan fungerar.

- När man vet hur kroppen fungerar är det lättare att göra små betydelsefulla förändringar, och även att hantera motgångar.

Något som Anneli lagt ned tid på är den så kallade bullshitövningen och femsekundersregeln. Att återge den långa genomgången och övningarna här gör inte rättvisa. Men bullshit handlar om att kartlägga sin "bullshit", det vill säga känslor som "jag suger", "jag misslyckas alltid". Därefter konstatera att det är en naturlig process och står för att "jag vill vara omtyckt", "jag vill vinna" för att sedan ta med sig det till handling- nu tar jag min rädsla och gör X!

Femsekundersregeln är ett sätt att lura lillhjärnan till tvekan och känna efter för mycket, och gå direkt till handling. Femsekundersregel kan användas för att komma igång och göra det som man skjuter upp eller undviker. Det kan vara att gå upp direkt istället för att snooza, lägga bort mobilen och prata istället och så vidare. Hur gör man då? Jo lillhjärnan (amygdala) kan inte räkna, särskilt inte bakifrån, så om du räknar 5, 4, 3, 2, 1 - nu ringer jag. Ja då har du kopplat bort känslan av tveksamhet och går direkt till handling. Ganska användbart va?!

- Tack så mycket Anneli. Du har gett oss inspiration och nya infallsvinklar, säger Vivianne Marberg, lärare RIG.

Eleverna är också nöjda med den mentala träningen. Men att svara direkt på vad de ska utveckla under 2019 är lite svårt.

- Det är en del att smälta. Men det är bra.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2019-03-14

Scrolla upp