Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

NVU:s elever stödjer Musikhjälpen!

Bild på elever som engagerar sig i Musikhjälpen

2018-12-12 SA17 arbetar med Musikhjälpen 2018 med temat "Alla har rätt att funka olika" som har fokus på barn med funktionsvariation. Samhällseleverna sprider information och samlar in pengar. - Vi kan alla vara med och göra världen bättre genom att bidra med pengar eller genom att sprida information och bete oss bättre, säger eleverna.

En decembervecka om året sänder Sveriges Radio dygnet runt för att lyfta fram en undanskymd mänsklig katastrof. I Musikhjälpen är det din musik och ditt engagemang som räddar liv. Samhällseleverna på Brinellskolan är med och bidrar genom att sprida information och samla in pengar.

Tre inriktningar

Eleverna har jobbat med tre inriktningar för årets tema "alla har rätt att funka olika". Nämligen fattigdom och funktionsvariation, attityder och fördomar samt funktionsvariation och barn i krig.

- Situationen och problemet är mycket allvarligare än jag trodde, berättar Khonaf Kako. Hon har tillsammans med Albin Randow arbetat med funktionsvariationer för barn i krig. På grund av Kriget i Syrien är 86 000 personer funktionsnedsatta, bland annat en 13-årig flicka som fick granatsplitter över hela kroppen och allvarliga synskador.

- Det känns jätteviktigt att vi är med och arbetar för det här. Varje land, stad och människa kan vara med och hjälpa till. Har man 2 kronor över kan det betyda massor. Och för den som inte har pengar går det bra att bidra genom att sprida kunskap och med #mh18

Attitydproblem och fördomar

Hala Alsadek och Mikal Zereazghi har studerat attityder och fördomar kring funktionsvariationer.

- Personer med funktionsvariationer har precis samma rättigheter som alla andra, men de diskrimineras på grund av folks fördomar, rädslor och attityder. Det är jätteviktigt att Musikhjälpen finns. Sådana här teman upplyser och påminner oss om hur det är på jorden och hur vi kan göra världen bättre, säger Hala. För henne ligger temat extra varmt om hjärtat då hennes pappa har en funktionsvariation.

Utsatta

Sara Abu Chaqra har studerat fattigdom och funktionsvariation. Det finns cirka 1 miljard funktionsnedsatta människor, varav så många som 4 av 5 bor i låg- och medelinkomstländer.

- Det är svårare för barn med funktionsvariation att få gå i skolan. Man ser ofta ned på dessa barn, de får sämre vård och är mer utsatta.

Som exempel berättar Sara om Lasta som bor i Nepal - ett av världens fattigaste länder.

- Hon föddes döv och var tvungen att gå i en vanlig skola. En dag såg hon en döv person teckna och fick då veta att det fanns en dövskola. Hon fick börja på den skolan och träffade äntligen personer hon kunde kommunicera med och hon fick chans att utbilda sig.

Var med och bidra

Swisha till 1235047501 och skriv Musikhjälpen eller MH.

NVU:s digitala insamlingsbössa hittar du här https://bossan.musikhjalpen.se/insamlingar/nvu-for-musikhjalpen

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2018-12-18

Scrolla upp