Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Samhällselever ställer ut om förintelsen

2019-01-28 Den 27 januari var det den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Inom samhällsvetenskapsprogrammet ingår ett toleransprojekt. Eleverna har besökt Auschwitz-Birkenau i Polen, och idag hölls en utställning.

Det är eleverna i SA16 som ordnat utställningen om förintelsen. I elevhallen kunde besökare se plakat med foton och information om förintelsen. Eleverna har själva besökt koncentrationslägret i Auschwitz.

Visste du att lägret var lika stort som 245 fotbollsplaner! Nedanstående text är ett sammandrag av de broschyrer eleverna har gjort till utställningen.

Vad är förintelsen?

Förintelsen är den svenska benämningen på det folkmord som nazisterna utförde 1933-1945 på drygt 13 miljoner människor. Över hälften av förintelsens offer gasades ihjäl. Övriga sköts till döds eller dog av svält, köld, utmattning, sjukdomar och våldsaktioner i ghetton och läger samt under dödsmarscher.

Rashygien - Aktion T4

Under åren då nazisterna var vid makten uppstod en människosyn som fick förfärliga konsekvenser, särskilt för människor med funktionsnedsättning. Med Charles Darwins tankar om överlevnad växte grundtanken att de starka individerna har rätt att styra över de svaga - och grunden till T4 skapades.

Människor med mindervärdiga arvsanlag blev hindrade att få barn, eftersom detta hotade samhällets och folkets framtid. Folket med goda arvsanlag uppmuntrades att skaffa barn. Ett dödshjälpsprogram infördes och sammanlagt mördades minst 275 000 människor på grund av funktionsnedsättning så som blindhet, cp-skada eller depression.

Nazism och rasism i dag i Europa

Idag finns det nynazistiska rörelser kring Europa. Rasism har minskat i hela Europa, men det finns relativt mycket i Östeuropa. Sverige är minst rasistiskt land, enligt Europakommissionens rapport från april 2018. Detta trots att rasismen har ökat i Sverige under de senaste åren. Främlingsfientligheten är ett problem som är en konsekvens av att nyanlända och svenskar segregeras mer och mer.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2019-01-28

Scrolla upp