Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Språk och ord som gör världen bättre

2018-11-28 Författaren Annelie Drewsen har i dag haft en fantastisk föreläsning för SFI-eleverna om hur hon kommer på innehållet i böckerna, hur läsning ökar empatin och att vi faktiskt kan använda de språk och ord vi har för att göra världen bättre.

Språk innebär både att tala, lyssna och läsa. Medan SFI-lärarna var på utbildning, för att bli ännu bättre på undervisning, fick SFI-eleverna träffa författaren Annelie Drewsen.

Annelie berättade både om sig själv och om de böcker hon har skrivit. Det som är särskilt med Annelies böcker är att de finns tryckta på flera olika språk, och en del även två språk i en och samma bok.

- Låt språken ni kan komplettera varandra. Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi blir duktiga på det vi tränar på. Därför behöver vi både prata, lyssna och läsa.

Annelie pratade under en timme.Trots att det är extra krävande att lyssna på ett språk man inte till fullo kan, så var det pigga och intresserade elever i aulan som lyssnade hela timme, hade en dialog med författaren och ställde frågor efteråt.

- Att läsa är att vara i någon annans huvud. Det känns. Det känslan är empati, och den tränas när vi läser.

Annelie skriver för att läsaren ska känna. För att empati är viktigt.

- Vi måste träna på empati för att samhället ska fungera. Vad tror ni händer med samhället utan empati, frågar Annelie publiken.

- Då går samhället sönder, det blir konflikter, bråk och i värsta fall krig, svarar SFI-eleverna.

Annelie har tidigare jobbat som SFI-lärare, och noterade då att det inte fanns böcker för alla att identifiera sig med och inspireras av. Det är av den anledningen som hon skrev böckerna om Amina, en flicka som kommit ensam från Somalia, och som är duktig att springa.

"Berättelsen berör elevernas hjärta. Jag avslutar kapitel ett. Jag ber eleverna städa sina bord och önskar dem en trevlig fortsättning på dagen. Jag hör högljutt ett enigt nej! Eleverna vill inte gå hem. De vill höra mer! Underbart!

Ovanstående är en recension av Tiia Ojala som läst boken Sping, Amina! SFI-eleverna i Brinellskolans aula vill också höra mer. För Annelie är duktig att berätta. Annelie pratar inte bara om böckerna hon har skrivit, utan om sig själv, hennes nyfikenhet och hennes erfarenheter som gjort att hon har skrivit böckerna.

Annelie berättar om att hon bor precis bredvid Ursvik som under 2015 blev första boendet i Sverige för många flyktingar. Annelie såg hur de kom i busslaster och allt de kunnat ta med sig rymdes i en kasse. Det var där och då hon började skriva boken Dagboken, som handlar om pojken Tarek, saknaden efter mamma och hur det är att lära sig ett nytt språk. Boken har fått fina recensioner och har trots den tunna boken ett stort och omfattande innehåll.

SFI-eleverna kommer få läsa Annelies böcker. Annelie tipsar även om urskola.se och Sluka svenska, som både vuxna och barn kan använda för att träna och utveckla språket samt få mycket information.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2018-11-29

Scrolla upp