Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Vi satsar på lärmiljön!

2019-01-07 Brinellskolan har från höstterminen 2018 satsat extra mycket på lärmiljön. Vi vill helt enkelt ha en skola där vi alla mår bra och ger eleverna de bästa förutsättningarna för att nå sina studiemål.

Satsningen på lärmiljön drog igång i höstas med årskurs 1 på Brinellskolan. Under fem tillfällen läsår 2018/2019 träffar lärare Gunnar Mattson ettorna för att jobba med olika teman kring lärmiljön.

- Ibland ses vi rena klasser och ibland i blandade grupper. Tanken är att fylla resväskan med tankar och metoder som gynnar elevernas 3-åriga resa här på Brinellskolan, berättar Gunnar Mattson.

Vad är då lärmiljö? Jo det är allt från hur lokalerna ser ut och fungerar till hur strukturen för lektionerna är uppbyggda samt relationerna mellan elever och lärare och kamratskap mellan eleverna. En god arbetsmiljö som stimulerar elevernas lärande.

Första träffen under introduktionsveckan diskuterades vad en god lärmiljö är. Eleverna fick skriva ned sina mål och förväntningar. Innan höstlovet var det dags för den andra träffen. Då diskuterades långsiktiga mål som man bryter ner till delmål. Med uppnådda delmål ökar den inre motivationen och man vill jobba mot nästa delmål. Detta kommer på sikt att leda till att man når sitt långsiktiga mål.

- Eleverna har själva fått uppskatta hur de upplever lärmiljön och det visade på fina resultat för alla mjuka värden som trivsel, psykisk hälsa, trygghet och relation mellan elever och lärare och kamratskap mellan eleverna, berättar Gunnar.

Tredje träffen handlade om teamet och "min roll i förhållande till andra". BF18 fick plocka fram mobilerna på lektionen och svara på frågor om vad ett bra team kännetecknas av. Ord som respekt, sammanhållning, samarbete och stämning blev de mest omnämnda. Eleverna värderade klassens betydelse mycket högt på frågan om klassens inverkan på hur bra man mår i skolan.

Nästa år fortsätter arbetet med teman kring stress, utveckling och självbild och hur man kan stärka sig själv.

- Förhoppningsvis fortsätter det här projektet under elevernas tre år på skolan och påverkar elevernas hälsa och studieresultat positivt, säger Gunnar.

Gunnar jobbar inom NVU Brinellskolan som lärare i yrkesämnen inom barn och fritid. Han har stor erfarenhet att arbeta med team inom idrotten och även mental coachning.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2019-01-07

Scrolla upp