Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

Zena deltog på Sveriges största kemimöte för gymnasieelever

2019-02-14 Zena Alomar läser sista året på Naturvetenskapsprogrammet på Brinellskolan. Zena blev Brinellskolans stipendiat och fick delta på Berzeliusdagarna i januari. Zena blev så inspirerad att hon nu vet vad hon vill rikta in sig på -medicinsk teknik.

- Det var så värt att åka, säger Zena, som idag har berättat för klasskamraterna om Berzeliusdagarna.

Det var 320 elever på plats i Stockholm och ett flertal föreläsare under de två dagarna. De berättade om allt från klickkemi och vävnadsfixering till grundämnen, virus och skitprojekt i rymden. Zena fick också träffa en av sina idoler, nämligen lärare Magnus Ehinger, som är grym på att undervisa i kemi och biologi och använder sig av "flippat klassrum" som pedagogisk modell.

- Jag kände igen hans röst och gick fram och berättade hur bra jag tycker att han är, berättar Zena.

Helena Berglund berättade hur de kan upptäcka att ett land försöker tillverka kärnvapen och Stina Jansson om skitprojekt i rymden. Men mest intressant tyckte Zena att det var med Micheal Malkoch, KTH, som berättade om framtidens materialkoncept för behandling av frakturer och tänder.

- Istället för att sätta skruvar i friskt ben kan man använda lim som blir benstruktur och de jobbar nu med att ta fram ett plåster som blir benstruktur, FRAP - sådan medicinsk teknik skulle jag vilja jobba med, säger Zena, som helt klart blivit inspirerad och motiverad av Berzeliusdagarna.

- Det är kul att kunna skicka iväg eleverna på sådana här happenings utanför skolan, säger Christina Larsson, lärare i kemi och matematik.

Och på tal om det, om eleverna är snabba kan de ansöka om stipendie till Molecular Frontiers, som två elever har möjlighet att bli uttagna till. De får då delta i ett internationellt symposium där världens mest främst forskare finns på plats.

- Mina elever förra året skickade bilder när de skakade hand med Nobelpristagare, berättar Christina Larsson.

Zena berättar om Berzeliusdagarna, arbetet med grundämnen och mycket mer.

Sidansvarig:

Linda Halldin Normann

Senast ändrad:

2019-02-14

Scrolla upp