Det självklara valet

NVK logotyp
fronter
dds
utv
dexter
teknikcollege
insta

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta NORRA VÄSTMANLANDS UTBILDNINGSFÖRBUND

Postadress:

Fridavägen 5, 737 44 Fagersta

Telefon:

0223-443 00

Sjukanmälan gymnasiet: 0223-445 94

Sjukanmälan vux: 0223-28191, eller vux@nvu.se

E-post:

registrator(at)nvu.se 

förnamn.efternamn@nvu.se

Besök oss:

Fridavägen 5

Besöksparkeringen är nära Brinellvägen 5.

737 44 Fagersta

EU-infopoint

Vad är detta?

... kanske du tänker nu. Därför uppmanar vi dig att läsa vidare så att du förstår vad vår EU infopoint är, varför den finns och vår förhoppning är att du ska få användning av sidan oavsett om du är elev, lärare eller något annat.

Du ska också veta att detta är ett ”levande dokument”, det vill säga vi ska uppdatera den med jämna mellanrum.

Vilka är vi?

Vi i SA 17 är tio elever som jobbar med EU frågor och har titeln ”juniorambassadörer för EU”. NVU har fått utmärkelsen EPASP-skola vilket betyder Europaparlamentets ambassadörskoleprogram. Det innebär bland annat att vi ansvarar för att hålla denna sida uppdaterad men också för att genomföra en EU-dag i anslutning till Europadagen den 9:e maj.”

SA17, nuvarande elevambassadörer.

Vad är EPASP?

I spåren av utredningen ”EU på hemmaplan”, som du kan läsa genom att klicka här, så bestämdes det att göra något åt det ljumma intresset för- och den låga kunskapsnivån kring EU. Det visade sig ju att lära om EU på till exempel samhällskunskapslektionerna inte har varit så jättelyckat så vad bör göras för att öka engagemanget och intresset för EU bland både elever och lärare i skolan?

Det har gjorts flera olika satsningar från både myndigheter (UHR) och institutioner i EU (parlamentet). Lärare har fått möjlighet att utbilda sig till ”Skolambassadör för EU” och på NVU är Ingela Klingestedt en sådan. För att engagera elever har Europaparlamentet startat ett program som förkortas EPASP, vilket du kan läsa mer om genom att klicka här.

Vi är i dag en av 41 gymnasieskolor i Sverige som blev antagna till programmet. I hela EU är det ungefär 650 skolor som deltar.

Framtiden?

Vi ställde frågor till elever på NVU om EU för att mäta deras kunskaper. Vi kan konstatera utifrån videoklippet nedan att kunskaperna brister gällande detta ämne. De rätta svaren på frågorna som ställdes i videoklippet kan du läsa nedan.

Vad är EU?

Europeiska unionen (EU) är en union mellan 28 demokratiska länder, snart 27 länder när Storbritannien går ur. EU är en unik internationell organisation som startade 1950. Från början samarbetade 6 europeiska länder med ett gemensamt fredsprojekt för att kontrollera kol och stålproduktion efter förintelsen. Detta fredsprojekt har utvecklats med åren och bygger på samarbete och fri rörlighet mellan medlemsländerna.

Vad händer i EU-parlamentet?

Här sitter representanter för varje medlemsland och fattar beslut om nya lagar och andra överenskommelser.

Exempel på vad EU arbetar med?

EU jobbar med många olika områden. Exempel på dessa kan vara att säkerställa en inre marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Arbeta fram EU-regler för frågor om exempelvis asyl, energi, miljö, konsumentskydd, jordbruk och brottsbekämpning.

Vilka bestämmer i EU?

Det är kommissionen, parlamentet och rådet som bestämmer åt oss i EU. I kommissionen sitter 28 medlemmar eller kommissionärer, en från varje medlemsland. I kommissionen lägger man fram förslag på nya lagar. Sedan skickar man förslaget vidare till parlamentet. I parlamentet går man igenom förslaget och antingen godkänner man eller så gör man ändringar. Efter det skickar man vidare förslaget till rådet. I rådet godkänner man förslaget eller så föreslår man ändringar, detta kallas andra läsning.

Se vad NVU:s elever kan om EU

Sidansvarig:

Ingela Klingestedt

Senast ändrad:

Scrolla upp